Inšpektorji
Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v
okviru sodelovanja pri projektu »Trans maščobe v živilih«, ki ga
vodi Inštitut za nutricionistko, obiskali 34 nosilcev živilske
dejavnosti (predvsem pekarn in slaščičarn, pa tudi nekaj
gostinskih obratov) na območju celotne države. Popisali so vse
uporabljane trde rastlinske maščobe in odvzeli vzorce le-teh.
Evidentiranih je bilo 56 proizvodov trdih rastlinskih maščob,
vsi različni proizvodi (34) so bili nato analizirani na vsebnost
trans maščob.
Rezultati
laboratorijskih analiz so pokazali, da je približno ena tretjina
vzorcev vsebovala več kot 2% trans maščob. Vsi ti proizvodi so
imeli na označbi navedeno, da vsebujejo delno hidrogenirane
maščobe.
Razpoložljiva
znanstvena dognanja navajajo škodljiv vpliv trans maščob na
zdravje ljudi. Zato v smislu splošnega cilja visoke ravni
varovanja zdravja potrošnikov, vse nosilce živilske
dejavnosti pozivamo, da pri nabavi surovin upoštevajo vsebnost
trans maščob kot dejavnik tveganja, ki naj ga v okviru notranjih
kontrol obvladujejo in tako dosežejo, da njihov končni proizvod
ne bo vseboval trans maščob oz. bodo količine le-teh minimalne.
|