Veterinarska ambulanta Majšperk d.o.o.
Lešje 34
2322 Majšperk
Tel : 02/795-00-60
Odpiralni čas :
Ponedeljek
08.00 - 13.00
Torek 08.00 - 13.00
Sreda 08.00 - 13.00, 15.00 - 18.00
Četrtek 08.00 - 13.00
Petek 08.00 - 13.00
Sobota 08.00 - 13.00
Nujni primeri 24 ur na dan
Hitri kontakti veterinarjev :
041/754-129 - mag. Stanko Hernja dr. vet. med.
041/879-143 - Robert Lenart dr. vet. med.
041/898-075 - Ivan Radičević dr. vet. med.
031/854-275 - Tina Krajnc dr. vet. med.
041/678-342 - Jože Kolarič
041/353-173 - Jernej Šmigoc, dr. vet. med.
 

 

 

Veterinarska ambulanta Majšperk
Priporočila lastnikom in prevoznikom živali v vročih dneh
23.06.2017
 

Uravnavanje telesne temperature

 

Zmožnost uravnavanja telesne temperature, na način ki je značilen za ptice in sesalce, omogoča v vseh okoliščinah bolj ali manj enako telesno temperaturo. Uravnavanje telesne temperature pa ima svoje meje, ki so v določenih okoliščinah vročega poletja tudi presežene.


 

Mačke in psi izgubljajo toploto predvsem s sevanjem in izhlapevanjem. Ker pa so te živali prekrite z dlako in nimajo žlez znojnic po vsej kožni površini, je oddajanje toplote s sevanjem (skozi kožo) prepočasno. Najpomembnejši način oddajanja toplote pri psih in mačkah je zato izhlapevanje. Hitro in plitko dihanje (sopenje) omogoča odvajanje toplote preko sluznic zgornjih dihalnih poti.


 

Kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam iz okolja in visoki zračni vlažnosti ali pa ima zaradi bolezenske okvare dihal močno zmanjšano učinkovitost izgubljanja toplote s sopenjem, lahko pride do resnih okvar zdravstvenega stanja živali. Končna posledica odpovedi mehanizmov za uravnavanje telesne temperature je povišana telesna temperatura, ki postane nevarna že tedaj, ko za zelo kratek čas preseže 43°C ali ko za dlje časa preseže 41°C.


 

Po vzrokih za pregretje organizma ločimo dva sindroma nenadnega pregretja organizma: toplotni udar in pregretje zaradi fizične aktivnosti. Znaki toplotnega udara so: pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste (cianotične) vidne sluznice, povišana telesna temperatura (41 - 43°C), drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest, celo pogin.


 

PRVA POMOČ pri vročinskem udaru: žival moramo nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje,...), glavo naj ima dvignjeno, ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

 


 

Kako lahko preprečimo zdravstvene težave ob visokih temperaturah?

 • Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo
 • Živali omogočite dostop do sence in hladnejših mest – (hladne površine)
 • NIKOLI ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu.
 • Sprehode in druge fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure
 • Posebno pozornost namenite psom brahicefaličnih pasem (kratek gobec), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo.

 

Na kaj moramo biti pozorni pri prevozu rejnih živali?

 • Ne načrtujte prevoza živali, ko je zunanja temperatura višja od 35 °C. Pri prevozu živali je najvišja dovoljena temperatura znotraj prevoznega sredstva 35°C. Če zunanja temperatura presega to mejno vrednost ni mogoče zagotoviti primerne temperature znotraj prevoznega sredstva, če ni klimatizirano.
 • Če se odpravljate na dolge vožnje (vožnje ki trajajo dlje od 8ih ur) preverite vremensko napoved v krajih kjer bo potekala vaša vožnja.
 • Živali prevažajte ponoči, tako da se izognete visokim dnevnim temperaturam.
 • Natančno se pozanimajte o morebitnih prometnih zastojih (na primer zaradi vzdrževanj vozišč). Pripravite načrt obvozov, ki jih boste uporabili, da se izognete prometnim zamaškom.
 • V primeru, da pot vključuje prečkanje mejnih prehodov, pot s trajektom ali pot skozi turistične kraje, kjer je velika verjetnost zastojev, se natančno pozanimajte o predvidenih čakalnih dobah ter načrtujte pot tako, da se čakanju čimbolj izognete.
 • Imejte s seboj številke za klic v sili v različnih državah članicah. V Sloveniji je to številka 112. To številko uporabite v primeru zastojev zaradi prometnih nesreč ali drugih zastojev, da vam pristojni organ čim hitreje omogoči, da zapustite zastoj in nadaljevanje poti, v kolikor imate na prevoznem sredstvu naložene žive živali.
 • Zmanjšate gostoto nakladanja živali. Še posebej, če vozite ovce v polni volni ali prašiče.
 • V primeru, da nalagate živali v nadstropjih, povišajte prostor nad živalmi. Višji prostor nad živalmi in zmanjšana gostota nakladanja živali poveča kroženje zraka v prostorih za živali in tako znižuje temperaturo.
 • Sistem za prezračevanje (avtomatski) uporabljajte vedno, ko prevozno sredstvo miruje.
 • Prevozno sredstvo vedno parkirajte v senci. Če je le mogoče, ga parkirajte pravokotno na smer gibanja zraka (vetra) tako, da še dodatno povečate izmenjavo zraka v vozilu.
 • V primeru dolgih voženj skrbite za to, da imajo živali vedno na voljo dovolj sveže vode. Redno preverjajte količino vode v rezervoarju za vodo, in poskrbite, da vam vode v rezervoarju nikakor nikoli ne zmanjka. Poleg sistema za napajanje s katerim je opremljeno prevozno sredstvo, imetje seboj dodatna vedra za napajanje.
 • Redno preverjate stanje živali na vozilu.

Kratka navodila o naravnem gibanju zraka v cestnih vozilih za prevoz živali. Uporaba za vozila brez avtomatičnega ventilacijskega sistema.

 

Ko se vozilo GIBA / JE V VOŽNJI zaprite srednje lopute, tako boste povečali pretok zraka tik za kabino, kjer je najtoplejše.

 
 
 
Povezava : http://www.uvhvvr.gov.si  
     
 
 

Domov  ::  Kontakt  ::  Pravno obvestilo  ::  Varstvo osebnih podatkov  ::  Avtorji

© 2021 Veterinarska ambulanta Majšperk. Vse pravice kopiranja pridržane.

 Spletna stran www.vamajsperk-sh.si ne uporablja piškotkov - Zakon o elektronskih komunikacijah ZEK-om1.